Marjat
Pohjois-Amerikan preerioilla eläneet alkuperäiskansat ovat käyttäneet saskatoonin marjoja ravintonaan ja terveyden lähteenään. Marjat sisältävät mm. terveydelle edullisia kuituja, vitamiineja (A, B1, B2, B5, B6, C, E, biotiini, folaatti), karotenoideja (luteiini, zeaksantiini ja alfakaroteeni), kivennäisaineita (kalium, magnesium, kalsium, mangaani, fosfori, rauta, sinkki), rasvahappoja, fenoleita (flavonoleja / mm. rutiini ja kversetiini, flavanoleja, proantosyanidiineja, antosyanidiineja). Antioksidanttisuus on erittäin korkea.
Saskatoon kukkii toukokuulla ja silloin pensas peittyy täysin valkoisiin kukintoihin. Kukat eivät ole erityisen arkoja keväthalloille. Kukinnasta marjojen kypsymiseen menee lajikkeesta riippuen 60–70 päivää. Marjat ovat raakoina vihreitä, kypsyessään ne muuttuvat pinkin punaisiksi ja ovat sitten kypsinä tummansinisiä, lähes mustia.
Saskatoonin marjat ovat miedon makuisia. Makutesteissä marjoista on löydetty mantelia, kirsikkaa, metsämansikkaa, mustikkaa – lähes kaikkia Suomessa kasvavia marjoja on taidettu tunnistaa. Marja on kiinteä ja säilyttää muotonsa poimittaessa. Marjat säilyttävät muotonsa pakastettaessakin eivätkä ne takerru toisiinsa. Näin ollen niitä on helppo ottaa käyttöön vain kulloinkin tarvittava määrä.
Sato kypsyy normaalisti ennen heinäkuun puoliväliä ja satokausi kestää 2 – 3 viikkoa.