Linnan Saskatoon

suomalainen supermarja


Linnan Marjatila, Oy Linna Trading Ltd, puh. 0500 444 106
Kittiskoskentie 129, 08500 LOHJA

 

VUODEN 2024 SATOKAUSI ON NYT TAKANA
JÄÄMME ODOTTAMAAN VUOTTA 2025

 

TERVETULOA TAAS ENSI VUONNA! 

Saskatoon

Saskatoon, marjatuomipihlaja (Amelanchier alnifolia) kuuluu tuomipihlajien sukuun. Marjatuomipihlajaa sinänsä käytetään meillä koristekasvina mutta sitä ei pidä sekoittaa viljeltävään marjakasviin. Saskatoon-nimikettä käytetään marjatuomipihlajan viljelyyn valikoiduista ja nimetyistä lajikkeista.

Saskatoonia on viljely Pohjois-Amerikassa 1900-luvun alkupuolelta lähtien. Nykyiset Saskatoon-lajikkeet ovat peräisin luonnonkannoista, niitä ei ole erityisesti jalostettu viljelyyn.

Marjatuomipihlajat ovat 2–6 metriä korkeita pensaita, kesävihantia, oksat pystykasvuisia. Kukinto on tavallisesti terttu, kukat väriltään tavallisimmin valkoiset. Pensaiden syysväritys on kauniin keltainen. Marjat ovat raakoina vihreitä, kypsyessään ne muuttuvat pinkin punaisiksi ja ovat sitten kypsinä tummansinisiä, lähes mustia. Marjat sisältävät mm. terveydelle edullisia kuituja, vitamiineja (A, B1, B2, B5, B6, C,E, biotiini, folaatti), karotenoideja (luteiini, zeaksantiini ja alfakaroteeni), kivennäisaineita (kalium, magnesium, kalsium, mangaani, fosfori, rauta, sinkki), rasvahappoja, fenoleita (flavonoleja / mm. rutiini ja kversetiini, flavanoleja, proantosyanidiineja, antosyanidiineja). Antioksidanttisuus on erittäin korkea.

Pohjois-Amerikan preerioilla eläneet alkuperäiskansat ovat käyttäneet saskatoonin marjoja ravintonaan ja terveydenlähteenään.


Yhteystiedot

Linnan Marjatila

Oy Linna Trading Ltd

Kittiskoskentie 129
08500 Lohja

puh. 0500444106
linna@kirkkomaki.net

www.linnansaskatoon.fi